Jakie witaminy i minerały dostarczają kwaszone ogórki?
Chcesz kupić kiszone ogórki? Wejdź na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Ogorki-kiszone/13.
W zupie, na kanapce, w sałatce warzywnej czy w formie surówki do drugiego dania – ogórki kiszone w środkowoeuropejskiej kuchni podajemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. Nas to nie dziwi, ponieważ kiszone warzywa są jednocześnie zdrowe, jak i pyszne.
Czym urozmaicić smak ogórków kwaszonych
Kwaszone ogórki to warzywa poddane naturalnemu procesowi fermentacji. Ich przyrządzanie jest niezmiernie proste. Używa się do tego drewnianych beczułek lub dużych kamiennych garnków, w których ogórki zalewa się wodą z solą, a następnie stawia się pojemnik na co najmniej dwa tygodnie w chłodziedo momentu, aż fermentacja mlekowa zakwasi warzywa. Wielbiciele niezbyt kwaśnych kiszonek mogą skonsumować kwaszonkę już po paru dobach – ogórki tego rodzaju to ogórki „małosolne”. W bazowej recepturze do solanki wraz z ogórkami wkłada się czosnek i koper, niemniej jednak walory smakowe ogórków kiszonych można wzbogacić też różnymi przyprawami, np. ziarnami gorczycy, kawałkami marchwialbo liśćmi laurowymi. Naturalnie nie wszyscy mają czas ani wystarczająco miejsca w kuchni, by osobiście zrobić takie kwaszonki. Nie każdy dysponuje też piwnicą lub spiżarką, w której może składować przetwory w dużych ilościach. Nie znaczy to jednakże, że musimy odmówić sobie jedzenia ogórków kwaszonych – w każdej chwili możemy kupić je w markecie na wagę lub w poręcznych opakowaniach, np. w kubełkach czy w woreczkach z folii, które bez problemu zmieszczą się w lodówce.
Czy należy jeść ogórki kiszone?
Od setek lat powszechne jest przekonanie, iż sfermentowane warzywa zbawiennie oddziaływają na ludzki organizm. Dzieje się tak, gdyż wespół z kwaszonkami wchłaniamy pożyteczne kultury bakterii, które redukują pH przewodów pokarmowych oraz korzystnie oddziałują na ich florę, poprawiając w ten sposób proces trawienia. Lecz na tym nie koniec! Kwaszone ogórki nie mają wiele kalorii (dostarczają zaledwie 12 kcal na 100 g), a przy tym zawierają m.in. witaminy z grupy B, witaminę K1, A i C oraz niemało minerałów istotnych dla właściwego działania organizmu, to np. wapń, magnez, żelazo, cynk czy potas. A co z zalewą po ogórkach kiszonych? O ile nie przeszkadzają kwaśne smaki, nie warto wyrzucać jej po zjedzeniu kiszonek, tylko ją wypić bądź wykorzystać do zupy ogórkowej, bowiem w trakcie kiszenia witaminy przenikają częściowo do soku. Warto jednak podkreślić, na kiszonki powinny uważać osoby mające problemy z nadciśnieniem – w kwaszonkach znajduje się wszak znaczna ilość soli.
Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]