Kiszony sok z buraka lub kapusty – źródło witamin i minerałów
Jeśli chcesz zamówić sok z kiszonych buraków, powinieneś odwiedzić ten adres.
Od wieków w słowiańskiej kuchni korzysta się z kiszonych warzyw. Ostatnio jednakże często mówi się również o właściwościach zdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, w szczególności z buraków i kapusty. To wręcz tzw. super żywność, która dzisiaj często pojawia się na półkach marketów w sekcjach ze zdrową żywnością.
Sok z kiszonej kapusty – znaczne ilości witamin i minerałów
W dzieciństwie sok z kapusty kiszonej spożywał zapewne każdy z nas. Nasze babcie same przyrządzały kiszoną kapustę wedle rodzinnych przepisów, a po zjedzeniu kapusty raz za razem dawały swoim wnusiom szklankę z sokiem, objaśniając, że sok jest cierpki, jednakże nadzwyczaj zdrowy. I miały rację! Sok z kapusty kiszonej to znakomite źródło witamin! Ma on w składzie znaczne ilości witaminy A, C, E oraz B3, a także przeróżne minerały, jak sód, fosfor oraz żelazo. Wielu ludzi ma problem z przystosowaniem się do kwaśnego smaku tego soku, lecz powinnyśmy pić go cyklicznie, dlatego że jest on grzybo- i bakteriobójczy, eliminuje toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu oraz wspomaga trawienie, więc w efekcie może wspomagać proces odchudzania. Przede wszystkim zaś pomaga uzupełnić deficyt witaminy C, dzięki czemu wzmacnia odporność organizmu i chroni przed częstymi przeziębieniami. Sok z kiszonej kapusty rekomenduje się także osobom cierpiącym na anemię z uwagi na znajdujące się w nim żelazo. Naturalnie, nawet tak zdrowego soku nie wolno nadużywać – zaleca się wypijać nie więcej niż 1 szklankę soku dziennie.
Zalety soku z kiszonych buraków
Sok z kiszonego buraka jest drugim popularnym sokiem, którego używamy od zawsze w kuchni i który spożywamy również jako zdrową przekąskę. W jego składzie znajduje się mnóstwo witamin i ma własności antyoksydacyjne, antyseptyczne i przeciwzapalne. Sok ten wzmacnia odporność organizmu: redukuje poziom cholesterolu we krwi, podnosi koncentrację, a jednocześnie zapobiega zatwardzeniom. Mimo że buraki charakteryzują się pokaźną zawartością cukru, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i mogą go spożywać diabetycy. Nie zaleca się aczkolwiek jego spożycia kobietom karmiącym piersią oraz w ciąży, jak również osobom cierpiącym na reumatyzm bądź choroby nerek.
Jeśli nie posiadasz wiedzy, aby przygotowywać soki z kiszonek samodzielnie, możesz nabyć je w swoim sklepie lub zamówić przez internet w sklepie internetowym producenta. Nie zapomnij jednakże, iż takie soki należy składować w niskich temperaturach.
Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]