żur staropolski

Popularne polskie zupy na zakwasie – barszcz biały i żurek

Ostatnio rzadko już jemy obiady składające się z dwóch dań. Z powodu stałego braku czasu, a przez to chęć natychmiastowego najedzenia się, chętnie rezygnujemy z zup na rzecz potraw niegdyś oferowanych przeważnie jako to drugie danie. Jednakże tradycyjne polskie zupy, takie jak żurek oraz barszcz biały, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeśli własnoręcznie przyrządzamy je już tylko sporadycznie, to nieprzerwanie stanowią one stały punkt w ofercie restauracji oraz barów z rodzimą kuchnią, jak również są obligatoryjnie serwowane w czasie spotkań bożonarodzeniowych i wielkanocnych.

Żurek a barszcz biały – co wyróżnia te dania?

Jeśli zapyta się Słowianina o białą zupę gotowaną na zakwasie z mąki, to od razu przywoła on albo żurek albo barszcz biały. Multum osób często nie widzi najważniejszej różnicy między tymi daniami, używając tych nazw na zmianę. Tymczasem najczęściej barszcz biały przyrządza się na zakwasie mąki pszennej, żurek zaś – z zakwasu na mące żytniej. Ale to nie wszystko, co odróżnia te zupy, niemniej powinno się ostro zaznaczyć, iż nie ma jednego kanonicznego przepisu na żurek i kolejnego na barszcz biały. Gotowanie jest przecież sztuką, a każde danie odzwierciedla wprawę kucharza i jego subiektywne preferencje. Co jednakże da się wskazać to fakt, że do barszczu białego z reguły wkłada się więcej grzybów oraz jarzyn. Zabiela się go również tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu mącznego można użyć sok kapusty kwaszonej albo z ogórków kwaszonych. Tymczasem z żurkiem zagadnienie jest nieco bardziej skomplikowane, bo w ramach tej rodziny zup można wydzielić 3 rodzaje:
– kwaśny, gęsty żur sporządzany przeważnie z dużą ilością czosnku, również na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, podawany z kawałkami kartofli;
– lekki, niezbyt gęsty żurek, zabielany suto śmietaną i doprawiany dużą ilością majeranku, serwuje się go zwykle z jajkiem oraz chlebem;
– oraz zalewajkę – czyli zupę, w której pokrojone w kostkę kartofle zalewa się zakwasem żytnim albo chlebowym.

Bazę na żurek albo barszcz biały można kupić

Preparacja zakwasu na wypunktowane wcześniej zupy jest nieskomplikowane, jakkolwiek nie zawsze pierwsza próba kończy się sukcesem. W książkach kulinarnych znaleźć można wiele instrukcji, jak zrobić zakwas, które warto przetestować. Wykorzystując jednak domowy zakwas należy zamierzać przyrządzanie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. Z tej przyczyny, jeżeli chrapka np. na żur najdzie was niespodzianie, polecamy kupić gotowy zakwas, który sprzedawany jest w wygodnych butelkach, które wystarczają na zrobienie posiłku dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, i tych tradycyjnych, jak i online, bez problemu dostaniemy zakwasy z mąki pszennej oraz żytniej, na bazie których ugotujemy aromatyczny barszcz biały i żurek staropolski lub śląski.

Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]