Zdrowa kuchnia. O soli himalajskiej i kłodawskiej

Jeśli chcesz zamówić sól himalajską różową, koniecznie sprawdź superbutelki.pl/pl/c/Sole/119.

Sól to substancja potrzebna do poprawnego działania organizmu człowieka. Jakie cechy ma różowa sól himalajska oraz niejodowana sól kłodawska? Czemu powinno się ich używać podczas gotowania?

Atuty różowej soli himalajskiej

Sól kuchenna to jeden z najważniejszych dodatków, który znakomicie uwydatnia smak potraw. Chociaż nieumiarkowane wykorzystanie soli ma niepożądane oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozważne dawki (nieprzekraczające 6 gramów w ciągu 24 godzin) są potrzebne dla prawidłowego działania organizmu człowieka. Sól dostarcza wszak sód, czyli pierwiastek odpowiedzialny za utrzymanie właściwego ciśnienia we krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych typów soli jest różowa sól himalajska czerpana ze pokładów liczących 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie wiele wartościowych minerałów i pierwiastków, między innymi magnez, żelazo czy selen, a równocześnie nie posiada chorobotwórczych składników i zanieczyszczeń, np. metali ciężkich. Sól himalajska świetnie podkreśla smak potraw i jest dostępna zarówno w postaci niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – stosowana nie tylko w kuchni

Sól kłodawska z kolei to produkt o dużym stopniu czystości – zawiera ok. 97% chlorku sodu i jest świetnym dodatkiem do tradycyjnych przetworów. Jest między innymi kopalnią magnezu, wapnia czy żelaza, innymi słowy składników koniecznych do utrzymania pełni wigoru. Sól kłodawska pochodzi z kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie wypłukuje się jej ze złoża, tym samym nie zatraca swoich właściwości i jest łatwo absorbowana przez organizm. Sól kłodawska jest na co dzień stosowana nie tylko w gastronomii, ale też sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w kosmetyce, lecznictwie i rolnictwie.

Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]