Zdrowe odżywianie – sok z kiszonej kapusty i buraków
Nie szukaj już więcej! Tu kupisz sok z kapusty.
Produkty fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan ponownie powróciły do naszego menu. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają również inne, do tej pory mniej popularne owoce oraz warzywa. Pisząc o leczniczych zaletach żywności poddanej fermentacji nie można pominąć także napojów takich jak kwas chlebowy, maślanka czy wszelkiego typu soki i zakwasy z kwaszonych warzyw. Przede wszystkim te ostatnie zasługują na zainteresowanie – pomagają w łatwy i szybki sposób dostarczyć naszemu organizmowi substancje niezbędne dla jego poprawnego funkcjonowania.
Jakie witaminy ma w sobie sok z kiszonej kapusty i buraków?
Sok z kiszonej kapusty to napój zawierający sporo związków wpływających dobroczynnie na nasze zdrowie. Głównym komponentem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego, które są odpowiedzialne za przebieg fermentacji. Sok z kapusty, buraków czy inny kiszonek to też kopalnia witamin. Godne uwagi jest w szczególności duże stężenie witaminy C – już 150 ml tych soków dostarcza jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek powinno się też pić ze względu na obecność witaminy K i E, witamin z grupy B oraz znaczne stężenie soli mineralnych.
Sok z kiszonych buraków – dlaczego należy go spożywać?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, z powodu obecności bakterii kwasu mlekowego pozytywnie wpływa na nasz układ odpornościowy oraz pracę jelit. Na domiar tego nagromadzenie witamin poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają symptomy szkorbutu, depresji i cukrzycy, a także pomagają walczyć ze zmęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kwaszonki winny oprócz tego sięgnąć osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, takimi jak np. wrzody dwunastnicy lub niestrawność. Działają one także osłonowo podczas leczenia antybiotykami i wzmacniają apetyt.
Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]